Soms zijn er mogelijkheden om de data met Rescue programmaatjes weer tevoorschijn te halen. Meestal lukt dat niet. Er zijn dan nog wel bedrijven, die onder andere voor justitie werken, die er wellicht nog wat mee kunnen. Echter vaak tegen behoorlijke hoge kosten, met het eventuele resultaat dat het nog steeds niet lukt.
Voor zowel bedrijven als particulieren geldt: Maak een backup plan!
Als we het hebben over een data backup dan hebben we het over documenten (waaronder mail), muziek, afbeeldingen en video’s. Van programma’s kunnen doorgaans geen backup worden gemaakt. Deze moeten simpelweg opnieuw worden geïnstalleerd. Het is dus van belang dat je eventuele licentiecodes van gekochte programma’s goed bewaard. Dit is dus ook een onderdeel van je backup plan!
Er zijn meerdere mogelijkheden voor het maken van een data backup, ik noem hier de belangrijkste en meest gebruikte;
- Backup naar externe opslag, (harddisk of usb geheugenstick)
- Online backup
De backup naar een externe opslag is de meest gebruikte. Naar gelang de hoeveelheid data maak je de keuze voor een harddisk (USB, netwerkschijf of NAS) of geheugenstick. Hierop maak je simpelweg een kopie van je data. Dit kan je handmatig doen (copy/paste) of met een, al dan niet gratis, programma zoals bijvoorbeeld SyncBack.
Wees je er van bewust dat bij inbraak, brand en/of waterschade je deze backup media ook kunt verliezen!
Online backup wordt steeds interessanter. Veel internetproviders en fabrikanten bieden vaak (beperkte) gratis schijfruimte aan. Denk hierbij aan Dropbox, SkyDrive, Google Drive. Wil je meer zekerheid inclusief service level dan kies je voor een betaalde onlinebackup dienst. Deze zijn niet perse beter, maar bieden een stuk controle van de backup en hulp bij calamiteiten.
Voordeel van een onlinebackup is dat het ‘uit huis’ wordt geplaatst.
Overigens kan je internetverbinding wel een struikelblok zijn voor een (grote) online backup. Check je abonnement wat betreft uploadsnelheid!
Tips & Tricks;
- Inventariseer wat je allemaal wilt back-uppen,
(documenten, afbeeldingen, email, contacts, favorieten, profielen,etc) - Inventariseer hoe groot nu je backup totaal is,
- Maak eventueel mappen aan op je computer waar het makkelijk te vinden is (rubriceer en archiveer)
- Maak een keuze in de manier van backup, (lokaal of online of BEIDE!)
- Leg een harddisk/stick met je belangrijkste data bij een familielid of vriend neer.
- Maak regelmatig een backup! (discipline of automatiseer)
- Controleer regelmatig je backup!!
- Plaats nieuwe data in de juiste mappen zodat deze worden meegenomen in de backup.
Zoals je ziet zijn er nogal wat zaken waaraan je moet denken om tot een goed backup plan te komen. Door onze jaren lange ervaring met het maken van back-ups nemen we je graag de zorgen uit handen.
Bel ons voor een afspraak om je te helpen met het maken van een degelijk en vooral makkelijk te managen backup plan.
Tot snel!!
Geef een reactie